13.09.2012 13:03

vzkaz trenéra

Hráče a jejich rodiče bych rád upozornil, že trénovat třikrát týdně je naprosté minimum! V ideálním případě je dobré být na hřišti každý den (případně na zahradě, či na hřišti před barákem) a běhat, kopat si s míčem, prostě se pořád hýbat a sportovat (nemusí to být vždy s kopačákem, jakýkoliv sport dětem pomůže s koordinací a s jejich lepším pohybem).

Kdo si myslí, že dvakrát týdně trénovat stačí, ten patrně brzy opustí náš tým. (2x týdně na tréninku ve Slivenci budiž, ale v takovém případě hráč musí mít ještě jiné sportovní aktivity)

Špatný pohyb má totiž drtivá většina našich hráčů a tréninkem 2x nebo 3x za týden (na 1,5 hod) to do nich nedostaneme. V tomto ohledu musí proto trenérům pomoci také rodiče!

Nejedná se jen o děti hrající ve Slivenci, platí to bohužel obecně. Před určitým časem bylo normální být venku od rána do večera, nebo spíš od návratu ze školy do večera. Především kluci sportovali v podstatě všechen svůj volný čas, ať už hráli fotbal, nějaký jiný sport, nebo "jen" lezli po stromech, atd. Každou takovouto aktivitou si zlepšovali své pohybové dovednosti a schopnosti a když pak přišli na trénink, tak už uměli parádně běhat, nedělal jim problém kotrmelec a další základní cviky.

To však v dnešní době neplatí!!! Děti už nejsou od rána do večera venku a nehýbou se tak často, jako dříve. Hodně času jsou doma a koukají na TV nebo jsou na počítači. Když pak přijdou na trénink, neumí ani běhat ani kotrmelec. V tom je nevýhoda dnešní doby, pro nás trenéry. Musíme učit děti to, co v minulosti trenéři nemuseli, protože se to každé dítě již dříve naučilo samo. Navíc úroveň tělesné výchovy na školách také pokulhává, patrně z obavy učitelů, aby se žákům nic nestalo. Opět důsledek dnešní doby, kdy jsou někteří rodiče schopni i za "běžný" úraz peskovat učitele a takřka je vláčet po soudech.

Prosím Vás tedy, rodiče našich hráčů, snažte se být na každém tréninku a ve dnech, kdy tréninky nejsou (hlavně o víkendech, protože přes týden chápu, že většina z Vás moc volného času nemá) najděte dětem další sportovní vyžití. Přijďte třeba na domácí zápas našeho A-týmu mužů, případně B-týmu. Zatrénujte si s Vaším potomkem nebo ho nechte hrát si s ostatními hráči. Zcela jistě totiž bude na umělce i nějaký jeho spoluhráč z týmu mládeže.

Věřím, že stejně jako nám trenérům, tak i Vám záleží na tom, aby se děti zlepšovaly.

Mějte také na paměti, že účast nominovaného hráče na utkání je jeho povinností. Kdyby kluci hráli třeba tenis a nepřišli na utkání, tak prohrají "bez boje" a uškodí tím jen sobě. Fotbal je však týmový sport a nepřijde-li hráč na utkání, uškodí tím celému týmu. Učme děti zodpovědnosti a disciplíně!

—————

Zpět


Kontakt

AFK Slivenec

afk.slivenec@email.cz

Mládež